2016. február 11., csütörtök

George Soros - Putyin nagyobb fenyegetés Európa létére, mint az ISISGeorge Soros - Putyin nagyobb fenyegetés Európa létére, mint az ISIS

Oroszország leginkább úgy kerülheti el az összeomlást, ha előbb az EU-t dönti romba – a menekültválság súlyosbításával és az iszlámellenesség felfűtésével.

Az USA és az EU vezetői súlyos hibát követnek el, ha úgy vélik, hogy a Vlagyimir Putyin elnök által vezetett Oroszország potenciális szövetségesük az Iszlám Állam elleni harcban. A bizonyítékok megcáfolják őket. Putyin célja az EU széthullásának elősegítése, és ennek legjobb módja az, ha szíriai menekültekkel árasztja el Európát.

Orosz repülőgépek bombázzák a dél-szíriai polgári lakosságot, akik emiatt Jordániába és Libanonba kénytelenek menekülni. Immár 20 ezer szíriai menekült táborozik a sivatagban, bebocsátásra várva Jordániába. Egy kisebb részük arra vár, hogy beengedjék Libanonba. Mindkét csoport létszáma növekszik.

Oroszország az észak-szíriai polgári lakosság elleni is nagyarányú légitámadásokba kezdett. Ezt követte Bassár Al-Asszád szíriai elnök hadseregének szárazföldi támadása a korábban 2 millió lakosú Aleppó ellen. A bombázások miatt 70 ezer polgári lakos menekült Törökországba, a szárazföldi támadás miatt sokkal többen válhattak földönfutóvá.

A menekülő családok nem állnának meg Törökországban. Angela Merkel német kancellár a héten Ankarába repült, hogy az utolsó pillanatban egyezséget kössön a török kormánnyal azért, hogy a már ott-tartózkodó menekülteket továbbra is az országban tartsák. Évi 2-300 ezer szíriai menekült légi úton, közvetlenül Európába történő szállítását ajánlotta fel cserébe azért, ha Törökország megakadályozza Görögországba való továbbutazásukat és visszafogadja őket, ha mégis útra kelnének.

Putyin tehetséges taktikus, de nem stratégiai gondolkodó. Semmi okunk azt feltételezni, hogy azért avatkozott be Szíriában, hogy súlyosbítsa az európai menekültválságot. Sőt, intervenciója stratégiai hiba volt, mivel miatta összetűzésbe került Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, amely mindkettőjük érdekeit sérti.

De ha Putyin alkalmat lát az EU felbomlásának felgyorsítására, azt nem szalasztja el. Tetteit azzal leplezi, hogy a közös ellenség – az ISIS – elleni együttműködésről beszél. Hasonló taktikát követ Ukrajnában is, ahol aláírta ugyan a Minszki Egyezményt, de annak előírásait nem tartja meg.

Nehéz megérteni, hogy az USA és az EU vezetői miért hisznek Putyin szavainak ahelyett, hogy a tettei alapján ítélnék meg. Ennek szerintem az egyetlen oka az, hogy a demokratikus politikusok saját közvéleményüket arról akarják megnyugtatni, hogy a valóságnál sokkal kedvezőbb képet festenek fel. A helyzet az, hogy Oroszország és az EU is az idővel versenyez: az a kérdés, hogy melyik omlik össze először.

A Putyin-rendszer 2017-ben csődbe fog jutni, amikor külföldi adósságainak nagy része lejár, és lehet, hogy már ez előtt politikai zavargás fog kitörni. Az elnök népszerűsége, amely továbbra is magas, azon a társadalmi egyezségen alapul, hogy a kormányzat biztosítja a pénzügyi stabilitást és az életszínvonal lassú, de folyamatos emelkedését. A nyugati szankciók és az olaj árának meredek esése miatt a kormány mindkét területen kudarcot fog vallani.

Oroszország költségvetési hiánya jelenleg a GDP 7%-ára rúg, amit a kormányzatnak 3% alá kellene szorítania, hogy megakadályozza a fékezhetetlen inflációs spirál elszabadulását. Az orosz társadalombiztosítási alap pénze fogytán van és feltöltés céljából össze kell vonni a kormányzati infrastrukturális alappal. Ennek és a hasonló fejleményeknek az őszi törvényhozási választások előtt negatív hatása lesz az életszínvonalra és a választók véleményére.

Putyin rendszere leginkább úgy kerülheti el az összeomlást, ha az EU-t előbb omlasztja össze. Egy eresztékei mentén széteső EU nem lesz képes fenntartani az Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciókat. Ellenkezőleg, Putyin jelentős gazdasági hasznot fog húzni Európa megosztásából, és kapcsolatait a kereskedelmi érdekek, illetve az általa gondosan ápolt Európa-ellenes pártok segítségével fogja kiaknázni.

A dolgok állása szerint az EU a szétesés felé tart. A 2008-as pénzügyi válság, és a Görögország részére nyújtott egymás utáni mentőcsomagok óta az EU megtanulta, hogyan kell egyik válságot a másik után megoldani. Azonban ma egy időben 5 vagy 6 válsággal kell szembe néznie, ami túl soknak bizonyulhat. Amint azt Merkel helyesen látta előre, a menekültválság az, amely képes lehet elpusztítani [az EU-t].

Amikor egy állam vagy egy államszövetség halálos veszélyben van, jobb, ha vezetői szembe néznek a kegyetlen valósággal, ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynák azt. A túlélési verseny az EU-t a putyini Oroszországgal állítja szembe. Az ISIS mindkettőt fenyegeti, de ezt [a fenyegetést] nem szabad túlértékelni. Bár a dzsihádista terroristák támadásai rémisztőek, mégsem lehet őket összehasonlítani az Oroszország által támasztott fenyegetéssel.

Az ISIS (és előtte az Al-Káida) felismerte a nyugati civilizáció Achilles-sarkát – a halálfélelmet – és megtanulta kihasználni azt. A látens iszlámellenesség gerjesztésével a nyugati világban, és azzal, hogy ráveszik a közvéleményt és a kormányzatokat, hogy gyanakodva kezeljék a muzulmánokat, azt remélik, hogy meggyőzik a muzulmán fiatalokat arról, hogy a terrorizmusnak nincs alternatívája. Ha az ember megérti ezt a stratégiát, könnyen talál rá ellenszert: ne cselekedjünk úgy, ahogy azt az ellenségeink elvárják.

A Putyin Oroszországától származó fenyegetéssel nehéz lesz szembeszállni. De ha nem ismerjük fel, akkor a feladat még nehezebb lesz.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/feb/11/putin-threat-europe-islamic-state

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése