2018. december 22., szombat

„Nem maradunk újra csendben!” – A nők, akik kihívják Orbán Viktort


„Nem maradunk újra csendben!” – A nők, akik kihívják Orbán Viktort
Shaun Walker

Politikusnők és tüntetők új hulláma kínál alternatívát a magyar miniszterelnök macsó politikájával szemben.

Amikor a felszólalók elfoglalták a színpadot, hogy a tüntető tömeghez szóljanak az impozáns budapesti Országház épülete előtt vasárnap, két dolog volt bennük közös. Mindannyian Orbán Viktor, Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnökének rendíthetetlen ellenfelei. És mindannyian nők.

Abban az országban, ahol Orbán populista politikájának van egy sajátos macsó íze, és a nőkről szóló viták gyakran a gyermekvállalással és a családi élettel kapcsolatosak, a politikai ellenzék egységes és határozott női frontja hallatta a hangját.

– Üzenni akartunk, hogy a képviselőnőket és a magyar nőket meg kell hallgatni – mondta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője, aki szerint tudatos döntés volt az ellenzéki pártok részéről, hogy képviselőnőket küldtek felszólalni a tömeg elé.

A magyarországi tüntetéseket az úgynevezett „rabszolga törvény” váltotta ki, amelyet a magyar országgyűlés a múlt héten fogadott el, és amely lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy több túlmunkát követeljenek meg a dolgozóiktól és annak kifizetését akár 3 évig is késleltethetik. Az országgyűlési összecsapást, amely során a képviselőnők elállták a pulpitushoz vezető utat és a törvény elleni tiltakozásként sípokat fújtak, utcai demonstrációk követték.

Több ezer tüntető vonult a magyar állami televízió központjához a nők vasárnapi felszólalásait követően. Egy csapatnyi képviselő odabent letáborozott, és sikertelenül próbálta meg beolvastatni a követeléseiket. Több képviselőt biztonsági őrök ragadtak meg és dobtak ki az utcára az éjszaka folyamán.

– Azt hittem, nem fognak egy nőhöz hozzányúlni. De megtették. – mondta Szél Bernadett, független képviselő, akit kidobtak az épületből.

Szél szerint képviselőnők egy csoportja most rendszeres stratégiai megbeszéléseket tart és fent akarják tartani a nyomást, kezdve a péntek estére tervezett újabb tüntetéssel.

– Egyeztetünk egymással és a jövőben is érezni fogják majd ezt a „női erőt” – mondta.

A kutatások szerint sok jobboldali populista használ nőgyűlölő nyelvezetet és gyakran várják el a nőktől, hogy igazodjanak a hagyományos nemi szerepeikhez – ez a helyzet Magyarországon különösen hangsúlyos.

Petö Andrea, a Budapesti Közép-Európai Egyetem gender tanszékének professzora szerint a nők politikai jelenléte Magyarországon rosszabb, mint a szomszédos közép-európai országokban.

– Míg mások fejlődtek, Magyarország ugyanolyan maradt, vagy még rosszabb is lett, mint 1990-ben volt – mondta, hozzátéve, hogy az ország a 28 EU-tagállam közül a legrosszabbak között van a nemi egyenlőség terén.

Orbán pártja, a Fidesz és koalíciós partnere, a Kereszténydemokraták 133 képviselője közül mindössze 11 nő.

Orbán nőkkel kapcsolatos retorikája gyakran elutasító és sértő, és általában gyermekvállaló és otthonteremtő szerepkörükre koncentrál. Amikor 2015-ben azt kérdezték tőle, miért nincs nő a kormányában, azt válaszolta, hogy csak kevés nő bírná ki a politika okozta stresszt. Tavaly, amikor az Egyesült Államokba akkreditál nagykövet, Szemerkényi Réka váratlan visszahívásáról kérdezték, Orbán azzal utasította el a kérdést, hogy nem kíván „női dolgokat” kommentálni. Kormánya idén hatékonyan tiltotta be a gender tudományok oktatását Magyarországon.

– Orbán Viktor fél a nőktől. Nem tud velük normálisan beszélni. Komplexusa van a nőkkel kapcsolatosan – mondta Varga-Damm Andrea, annak a szélsőjobboldali Jobbiknak a képviselője, amely az elmúlt években centristának igyekezett átfazonírozni magát.

A tiltakozások egyik meghatározó jellegzetessége az ellenzék egységes frontja, amelyben a töredezett liberális ellenzék csatlakozik, sőt egy színpadon szerepel a Jobbikkal, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt a párt rasszista retorikája miatt.

Sok megfigyelő szerint a Fidesz elsöprő győzelme az áprilisi választásokon legalább annyira az ellenzék kudarcáról, mint amennyire Orbán fölényéről szólt, mint például a szinte totális médiakontrollról. Most azonban a női politikusok felül akarnak emelkedni a megosztottságon, legalábbis egy ideig.

Miután néhány nagy férfi egót eltakarítottak az útból, mivel több párt vezetősége megváltozott a választási vereséget követően, folyamatban van egy ideiglenes egységes front megalakításáról szóló vita.

– Sok politikai különbség van, és vannak személyes ellentétek is a politikusok között – mondta Vadai. – De a nők vasárnapi szereplésében nincs semmi személyes ellentét. Ez nem egy leányforradalom, férfiakra is szükség van, de a nők segítségével a folyamat sokkal simább lesz.

Nagy Klára, a budapesti Eötvös Loránd Egyetem harmadéves szociológus hallgatója volt az egyik felszólaló a vasárnapi tüntetésen, ahol a törvény elleni tiltakozásként általános sztrájkra szólított fel.

Nagy, aki egy új tanulói szakszervezet tagja, amelyet a magyar kormány oktatási politikája elleni tiltakozás céljából hoztak létre, azt mondta, hogy a tiltakozások új hulláma a „rabszolga törvény” miatt új arcokat csábíthat a mozgalmukba.

– Volt már sok tüntetés az akadémiai szabadság vagy a demokrácia miatt, de ez nem igazán érdekelt sok embert az értelmiség budapesti körein kívül, de ez a kérdés mindenkit érint, és remélem ez szélesíti a tiltakozást – mondta, hozzátéve, hogy inspiráló volt látni a sok nőt a tüntetések élvonalában.

– A Fidesz stílusában és abban, ahogyan a családról és a világról vélekedik egy nagyon macsó párt – mondta Szelényi Zsuzsanna, aki az 1990-es évek elején a Fidesz képviselője volt Orbánnal együtt, mielőtt európai politikai karrierbe kezdett volna. Szelényi, aki liberális képviselő volt a magyar politikában 2014-től az idei évig, azt mondta, hogy a Fidesz ellenzéke sem tökéletes.

Azt állítja, hogy korábbi javaslatát – miszerint koncentráljanak a női egyenjogúságra – az Együtt nevű, kis, liberális pártban, melynek akkor a tagja volt, elutasították.

– Azt javasoltam liberális kollégáimnak, hogy alakítsunk ki olyan politikai narratívát, miszerint mi a nők partnerei vagyunk, de ők meg voltak győződve arról, hogy ez nem válna be.

Mindenesetre a múlt heti tüntetések új korszak kezdetét jelentik a magyar politikában. Nagy Márta, egy 27 éves pszichológus, aki több tüntetésen is részt vett, azt mondta:

– Őszintén szólva nem igazán bízok a magyar politikusokban, de a nők részvételének látványa legalább üdítő.

A tüntetések vezetői is úgy vélik, hogy ez egy olyan üzenet, aminek visszhangja van.

– A nők már soha többé nem lesznek csendben – mondta Szél a vasárnapi tüntetésen. – Nézzétek meg a nőket, akik ezeket a táblákat viszik és utána nézzétek meg Orbán Viktor kormányát, majd döntsétek el, melyiket akarjátok!

https://www.theguardian.com/world/2018/dec/21/hungary-female-politicians-viktor-orban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése