2013. október 30., szerda

Marianne Szegedy-Maszak - Az antiszemitizmus ismét erősödik Magyarországon


Apám, Szegedy-Maszák Aladár magyar diplomata volt, aki háromszor vacsorázott együtt Adolf Hitlerrel. Majd a dachaui koncentrációs táborba került.
A németországi magyar nagykövet titkáraként 1932 és 1937 között apám tanúja volt a Führer felemelkedésének. Egy fogadáson és kettő vacsorán találkozott vele, először 1933. február 10-én, Hitler első kancellári beszéde alkalmával. Emlékezett, hogy folyt Hitler arcáról az izzadság, amely eláztatta az egyenruháját. A beszéd hidegen hagyta apámat, azonban a hallgatóság rapszodikus reakciói mélyen elszomorították.
- Ez volt az első személyes élményem arról, hogy egy kvázi-vallási mozgalommal van dolgunk - írta. - Vagy még pontosabban, tömegpszichózissal.
Apám tudta, hogy a náci uralom milyen pusztító lesz a zsidók számára. A magyar zsidók sorban jöttek az irodájába, tanácsot kérni, hogyan tudnának magukon segíteni, miután tulajdonaikat elkobozták és kisvállalkozásaikat tönkretették.
Mozi tulajdonosokkal és színésznőkkel találkozott, kisvállalkozókkal, egy háziúrral, akinek egy bérháza volt Berlin munkásnegyedének közelében és azt mondták neki, hogy ha nem távozik onnan, akkor nők zaklatásával fogják megvádolni. Nem tehetett semmit.
Az antiszemitizmus szívós, évelő növénye drámai módon hajtott ki újra Közép-Európában. Németország nemrég megerősítette baráti kapcsolatát Izraellel, válaszul a jelenlegi zsidóellenes tevékenységekre. A francia és az osztrák szélsőjobboldali pártok megerősödtek. Magyarországon egy kifejezetten antiszemita párt, a Jobbik jelenleg a harmadik legnagyobb párt az országgyűlésben. Az egyik párttisztviselő a zsidó képviselők összeírására szólított fel, azért, hogy felmérhessék hűségüket - ezt a megmozdulást még a jobboldali kormány is elítélte. (A hónap elején a kormány a nemzetközi kritikák hatására megígérte, hogy leszámol az antiszemitizmussal.)
A fentiek zavarba ejtően ismerősek lennének apámnak és az abból a generációból származó rokonaimnak. Egy olyan országban nőttek fel, amely az antiszemitizmus levében párolódott. Az első világháború után a kommunisták voltak több mint négy hónapig hatalmon, és mivel a legtöbbjük zsidó volt, a kommunizmus és a zsidóság közötti kapcsolat sokak agyában összekapcsolódott. Sok magyar számára az antikommunizmus egyenlő volt az antiszemitizmussal.
Apám nem volt meggyőződéses antiszemita, de olyan magyar keresztényként, aki a monarchiát támogató erős családi hagyományokkal rendelkezett, fiatal korában kacérkodott az antiszemitizmussal - ez a tény egész életében szégyennel töltötte el. Berlini élményeiről azt írta, hogy „az ellenforradalom alatt, tizenévesként megélt antiszemitizmusom utolsó, legkisebb maradványait is kiölték belőlem.” Berlini évei és a két további találkozása Hitlerrel gyógyszer volt korábbi antiszemitizmusára.
A nürnbergi pártgyűlést megelőzően - amelyet Leni Riefenstahl „Az akarat diadala” című híres filmében örökített meg - 1934 szeptemberében egy diplomáciai fogadáson apám nem tudta összeegyeztetni magában az ott látott régi vágású, szerény, majdnem félénk Hitlert azzal a dühöngő őrülttel, akit a nagygyűléseken látott.

Utoljára 1942. június 7-én találkozott Hitlerrel. A magyar miniszterelnököt hivatalos látogatásra hívták meg a Führer kelet-poroszországi háborús főhadiszállására, aki megkérte apámat - aki akkor a külügyminisztérium politikai osztályának helyettes vezetője volt -, hogy menjen vele. Hitler étkezőkocsijában vacsoráztak, és apám, ahogy később mesélte, meglátta „személyének sátáni természetét”. Magyarország Németország szövetségese volt, de rendkívül megbízhatatlan módon. Tisztviselői megtagadták a zsidók koncentrációs táborba deportálását. Apám, aki ismert volt náciellenességéről, megkísérelt megszervezni egy találkozót a szövetségesekkel kötendő különbékéről, de ez a kísérlet kudarcba fulladt és ez vezetett Magyarország 1944. március 19-én történt német megszállását követő letartóztatásához is.
A magyar nácik 1944. októberi hatalomátvételét követően a mérsékelteket bebörtönözték vagy megölték. Mintegy 440 ezer zsidót deportáltak. A csendőrség tagjai lelkes résztvevői voltak ennek a folyamatnak. Végül mintegy 600 ezer magyar zsidót öltek meg.
Ha az antikommunizmus testesíti meg a zsidógyűlölet egyik felét, akkor az antikapitalizmus a másikat. Anyám családja - a magyar zsidó iparmágnás, Weiss Manfréd erősen asszimilálódott gyermekei és unokái - az utóbbi kategóriába esett.
Anyai nagyapámat Magyarország megszállását követően az ausztriai Mauthausen koncentrációs táborába szállították, de szerencséje volt. Családjával együtt szabadon távozhatott Portugáliába, miután tulajdonképpen egyezséget kötött Heinrich Himlerrel, és javaiért cserébe visszakapta szabadságát.
Az egyezség előtt anyai nagyanyám magyar parasztasszonynak álcázta magát a náci megszállás alatt.  Találkozott a korábbi, antiszemita miniszterelnök (és náci kollaboráns) Imrédy Béla feleségével, akivel anyám családja korábban összejárt (bár nem voltak közeli ismerősök). Nagyanyám megkérdezte Imrédynét, hogy tudna-e tenni bármit nagyapám megmentése érdekében. Imrédyné azt mondta, hogy nem tud. És amikor elváltak egymástól, megfordult, majd baljóslatúan és sötéten annyit mondott: „Most a mi időnk jön.”
Szüleim 1945 végén házasodtak össze, miután apámat a háború végén felszabadították. Később Magyarország egyesült államokbeli nagykövete lett. 1947-ben, a kommunista hatalomátvétel után, lemondott. Anyámmal együtt sikerült Amerikában maradniuk. Apám 1988-ban, anyám 2002-ben halt meg.
Kíváncsi lennék, milyen lenne ma Magyarországon a megítélésük. A múlt hasonló sztereotípiái - a zsidók kommunizmussal és kapitalizmussal való azonosítása - tüzelik a Jobbik jelenlegi támogatottságát. Ebbe az üstbe lépett bele a nagy karmester, Fisher Iván, aki maga is magyar zsidó. Nemrég komponálta meg és mutatta be „Vörös tehén” című operáját, amely egy kis zsidó csoport történetét meséli el, akiket a XIX. században tévesen vádoltak meg egy vidéki magyar lány meggyilkolásával. Ez egy igaz történet, amely a távoli múltat arra használja fel, hogy megvilágítsa sötét jelenkorunkat.
Persze valószínűtlen, hogy ez bárkinek megváltoztatja a gondolatait. De puszta ténye igazolja, hogy a művészet képes arra, amire a tisztességes politikusok nem. És szemlélteti annak a szörnyű lelkiállapotnak a szívósságát, annak az egyfajta pszichopátiának, amely nem Hitlerrel kezdődött, és tragikus módon nem is végződött vele.

Marianne Szegedy-Maszak újságíró, és a “I Kiss Your Hands Many Times: Hearts, Souls, and Wars in Hungary.” című könyv szerzője.


INTERNATIONAL NEW YORK TIMES

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése