2013. november 4., hétfő

Edward Snowden - Kiáltvány az igazságértEdward Snowden 2013. október 31-én, Moszkvában kelt, titkos csatornákon megküldött írása a Der Spiegel vasárnapi számában jelent meg.

A világ nagyon rövid idő alatt tudott meg sok mindent a megszámlálhatatlan számú titkos ügynökségről és néha illegális hírszerzési tevékenységeikről. Néha az ügynökségek szándékosan próbálják meg titkolni a magas rangú tisztviselők vagy a nagy nyilvánosság megfigyelésének tényét. Noha - ahogy azt a jelenleg rendelkezésre álló iratok sugallják - az NSA és a GCHQ tűnik a legnagyobb bűnösnek, nem szabad elfelejtenünk, hogy a tömeges lehallgatás világméretű probléma, amelyre világméretű megoldás szükségeltetik.
Az ilyen tevékenység nem egyszerűen a magánéletet veszélyezteti, hanem a szólásszabadságot és a nyílt társadalmakat is. A kémtechnológiák birtoklása nem határozhatja meg politikánkat. Erkölcsi kötelességünk annak biztosítása, hogy törvényeink és értékeink korlátozzák a megfigyelési tevékenységet és megvédjék az emberi jogokat.
A társadalom csak nyílt, tisztességes módon és a megfelelő információk birtokában értheti meg és vonhatja ellenőrzés alá ezt a problémát. Kezdetben néhány kormány, megzavarodva a tömeges lehallgatások nyilvánosságra kerülése miatt, sosem látott erőfeszítéseket tett azért, hogy meghiúsítsa ezt a vitát. Újságírókat félemlítettek meg, és büntetendővé tették az igazság közzétételét. A közvélemény napjainkig sem volt képes felmérni a nyilvánosság jótékony hatásait. Bíztak abban, hogy kormányaik helyesen döntenek.
Ma már tudjuk, ez hiba volt, és hogy ezek a tettek nem szolgálják a közjót.
A vita, amelyet megpróbáltak ellehetetleníteni, ma világszerte zajlik. És - a károkozás helyett - már világosak ennek az új közismeretű ténynek a jótékony társadalmi hatásai, mivel nagyobb átláthatóságon és új törvénykezésen nyugvó reformokat helyeztek kilátásba.
A polgároknak harcolniuk kell az életfontosságú, közérdekű ügyekről szóló információk elhallgatása ellen. Az igazságot elmondani nem bűn. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése