2014. február 20., csütörtök

Az ukrán válság és az oligarchák

Orjszija Lucsevics – Az ukrán válság. Az oligarchák Janukovics hatalmának leggyengébb láncszemei

Miközben Ukrajna tovább sodródik a katasztrófa felé, a gazdagok és hatalmasok kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy megakadályozzák további életek kioltását és az országot a normalizáció útjára helyezzék. Az ukrán oligarchák, akik az ország gazdaságának nagy részét, és a kormányzó Régiók Pártjának nyolcvanegynéhány képviselőjét a markukban tartják, akaratukon kívül a részei lehetnek a megoldásnak.
Az üzlet és politika összefonódása Ukrajnában inkább szabály, semmint kivétel. A magas beosztású törvényhozó és végrehajtó hatalommal rendelkező személyek feletti ellenőrzés révén működtetik a patrónusrendszert, védik az üzleti ügyeiket, jutnak hozzá a közpénzekhez és kerülik el a büntetőeljárásokat.
Például Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov, aki a rendszer fő pénzügyi támogatója és Viktor Janukovics elnök régi szövetségese, nemrég még a parlament tagja volt. Ezek a kiváltságok jelentős hasznot hajtanak.
A Forbes.ua (a Forbes üzleti magazin ukrán kiadása) szerint Ahmetov cégei nyerték el az állami pályázatok 31%-át 2014 januárjában. Janukovics fia még ezt is túlszárnyalta, mivel ő az állami szerződések 50%-át „nyerte” el ugyanebben az időszakban. Ahmetov ellenőrzi a parlamenti képviselők mintegy 50 fős csoportját.
Ahmetov kettő állásfoglalást adott ki, amelyekben elítélte az erőszakot és szülővárosában, a kelet-ukrajnai Donyeckben kiment a háza előtt tüntetők közé. Ezzel egy időben Londonban a tüntetők rendszeresen megjelennek a One Hyde Park Cornernél található luxusvillájánál, a város legdrágább ingatlanánál, hogy az autoriter rendszer támogatása ellen tiltakozzanak. Azonban Ahmetov, a Janukovicshoz fűződő rázós kapcsolatai ellenére, még az elnökkel tart.
A Régiók Pártján belüli további hatalmas üzleti mágnások között van Vadim Novinszkij, Ukrajna harmadik leggazdagabb embere, és Szerhíj Tigipkó, korábbi elnökjelölt és mukaügyi miniszter is. Miután az erőszak újabb ördögi köre vette kezdetét ezen a héten, Tigipkó új, szakértői kormány felállítására szólított fel, ami kivezeti Ukrajnát a gazdasági és politikai csőd széléről, illetve nemzetközi közvetítést javasolt a válság megoldása érdekében.
Végezetül az úgynevezett „Firtas-csoport” található a parlamentben, amelyet a gázmágnás. Dmitro Firtas, és Igor Bojko miniszterelnök-helyettes vezet. A csoportnak mintegy 30 képviselője van.
Firtas közeli szövetségese, Szerhij Ljovocskin lemondott az Elnöki Hivatal vezetéséről, de Janukovics tanácsadója maradt. A halálos áldozatok számának növekedése miatt a gázmágnás békére felhívó állásfoglalást tett közzé, a válság kirobbanása óta először.
Az ilyen erőtlen állásfoglalások nem képesek megállítani a vérontást. Az üzleti csoportok ez idáig nem mertek felelősséget vállalni és meghatározó parlamenti befolyásukat felhasználva kierőszakolni egy parlamenti határozatot.

Akhilleusz-sarok

Ez részben a magyarázata a helyzet elfajulásának, amint azt a héten a kijevi utcákon láthattunk, mivel a parlament képtelen volt az alkotmány módosítását megszavazni. Ezzel korlátozni lehetett volna az elnöki hatalmat és elő lehetett volna készíteni a választásokat. A tiltakozók ezzel elveszették reményüket, hogy a törvényhozás tető alá hoz egy elfogadható megoldást.
Az üzleti klánok a rendszer Akhilleusz-sarka. Okos szankciókkal, a pénzügyi befektetések megcélzásával és megfontolt vízumkorlátozással, amely a Janukovics-családot is érinti, a Nyugat segíthet megbontani az ukrajnai status quo-t.
A nagy cégeknek szükségük van az európai piacra. A további instabilitás leértékeli kintlévőségeiket. Az európai oxigént elvágása azt jelentené, hogy a Janukovics-elnökség alatt az üzleti élet túlságosan megdrágulna. Ez az EU és az USA fő eszköze.
Ha Janukovics nem hajlandó a kompromisszumra még a szankciók ellenére sem, az üzleti csoportoknak akkor is lesz választásuk. De ha haboznak, az EU és az USA fog segíteni.
Az üzleti csoportoknak elegendő képviselőjük van, hogy az ellenzékkel és a néhány függetlennel új többséget alkossanak.
A kormányzó Régiók Pártjában már megkezdődött a bomlás, mivel hét képviselő elhagyja a frakciót és erre buzdítja a többieket is. Ha az oligarchák tovább folytatják hintapolitikájukat, az valószínűleg a vesztüket fogja okozni – ha a rendszer velük vagy nélkülük megbukik.

(A szerző a Chatham House kutatója – a ford. megj.)

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26277970


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése