2013. augusztus 9., péntek

Internetes trollok: Mit tegyünk a net sorcsapásával?


Curtis Woodhouse abból él, hogy embereket ver, így valószínűleg ő lenne az utolsó, akibe az ember belekötne az utcán.

Azonban az emberek kicsit felbátorodnak, mihelyst magukra boríthatják az Internet névtelenséget biztosító köpönyegét. Így történhetett meg, hogy a 32 éves angol bokszbajnok, miután elveszítette legutóbbi márciusi meccsét, internetes trollok ocsmány sértéseinek záporában találta magát.

Woodhouse szerint különösen egy troll – @Jimmyob88 – zaklatta a bokszolót tweetekben és közvetlen üzenetekben, hat hónapon keresztül.

- A gyermekeimet fenyegette, azt mondta, hogy „vigyázz, merre küldöd őket az iskolába”, majd a feleségemet is fenyegette. Azt írta, reméli, hogy a következő meccsemen meghalok, és találkozhatok halott apámmal… és így tovább.

Azt követően, hogy a kötekedő „szégyenletesnek” és „tiszta viccnek” titulálta a bokszolót, miközben arra biztatta, hogy vonuljon vissza a múlt havi meccse után, Woodhouse végül megelégelte a dolgot, és ahelyett, hogy az interneten vágott volna vissza, inkább a Twitter segítségével saját fegyverét fordította a troll ellen.

Woodhouse „twitter-vérdíjat” tűzött ki @Jimmyob88 fejére, ezer fontot ajánlva annak, akinek információja van a felhasználó személyazonosságáról. Perceken belül megkapta a troll – James O’brien – nevét, néhány fényképpel és a lakcímével együtt. Woodhouse elhatározta, hogy házhoz megy.

- Nem akartam megverni, vagy ilyesmi – mondta Woodhouse a CNN-nek. – Be akartam kopogni hozzá, és azt mondani neki, hogy figyelj, ezt ma befejezed… Nem akarok már ezzel a zaklatással foglalkozni, nincs jogod zaklatni engem vagy a családomat.

- Beírtam a címet a GPS-be, ami szerint a házam 75 km-re volt az övétől.  Amikor elindultam, küldtem neki egy üzenetet, hogy „tudom ki vagy, tudom, hol laksz és úton vagyok hozzád”.

Woodhouse kocsiba pattant és elindult az északkelet-angliai Hullból Sheffieldbe, miközben vezetés közben folyamatosan frissítette tweetjét. O’brien eleinte folytatta az ekézését, mivel valószínűleg nem hitte el, hogy a bokszoló tényleg úton van hozzá, de abbahagyta, amikor Woodhouse bekanyarodott az utcájába és kiposztolt egy képet az utcanév tábláról.

Woodhouse ezt tweettelte ki: „okés, Jimbob, itt vagyok!!! valaki mondja meg, hogy melyik házban lakik, vagy be kell kopognom minden ajtón.”

Mint kiderült, O’brien éppen nem volt otthon, de gyorsan elnézést kért Woodhoustól:
„@Jimmyob88:@woodhousecurtis sajnálom hogy kicsit túllőttem a célon az én hibám volt elismerem”

Woodhouse megelégedetten indult haza.
- Az egész világ láthatta, hogy ki is ő valójában, egy gyáva, egy kötekedő, és úgy látom, rendeztem vele a dolgot.

Az olyan Twitter-ellenfél, mint O’brien viszonylag új fajtája az internetes „trollnak” – az olyanoknak, akik a másik megbántása vagy válaszának kiprovokálása céljából sértő tartalmat posztolnak – azonban az internetes kötekedés magával az internettel egy idős.

Az 1980-as évek végén a Usenet használók kezdték el a „troll” kifejezést használni az olyanokra, akik szándékosan megszakítottak online beszélgetéseket azért, hogy ellentétet szítsanak, állítja Whitney Phillips, a New York-i Egyetem tanára, aki jelenleg is a trollkodásról ír könyvet.
- Trollnak másokat neveztek – mondta a CNN-nek – Leggyakrabban rád mondták, hogy „trollkodsz”, és nem te vallottad magad trollnak.

Phillips szerint a 2000-es évek közepéig ez volt a helyzet, amikor a 4chan weblap – amelyet a CNN egyszer az „Internet egyik legnyomorultabb, legsötétebb sarkának” nevezett – többségében névtelen felhasználói elkezdték magukat trollnak nevezni.

Mivel a kötöttségektől mentes weblap ellentmondásos „/b/” tagsága a média figyelmének köszönhetően – amelyet a LOLcat-októl és Rickrollingtól kezdve, a felhasználók gyermekpornográfiával való kapcsolatba hozásáig tartó hírek keltettek fel – jelentőségre tett szert, a „trollkodás” kifejezés egy olyan otromba esernyőfogalommá vált, amely Phillips szerint megakadályozza, hogy szó által leírt magatartásfajták széles skáláját felismerjük.

- Nem könnyű a troll magatartást rendszerezni – mondta. – Sok trollkodás csak a rosszindulatról és veszélytelen, ostoba ugratásokról szól. Azonban a valóban extrém viselkedés – például egy halott gyermekek barátainak vagy családjának támadása – úgy tűnik, hogy más motivációból ered.

Idén áprilisban Rehtaeh Parsons, egy új-skóciai 17 éves középiskolás lány felakasztotta magát, miután egy olyan fényképet posztoltak ki róla az interneten, amelyen állítólag négy fiú által elkövetett csoportos megerőszakolása volt látható. De a sértő megjegyzések Parsons halála után is folytatódtak.

A Parsons halála miatt létrehozott Facebook emlékoldal is trollok céltáblája lett, amelyen egyikük a következőket írta: „lol, tanítsd meg a kölykeidet, hogy ne legyenek hatalmas p*csák és akkor elbánnak majd a kötekedőkkel.” Egy másik ezt írta: „Nem azért szekálták, mert erőszak áldozata lett, hanem azért, mert olyan k*rva volt, amilyen.”

A Parsonsról szóló egyik CNN.com riport üzenőfalát is hasonló epés megjegyzések öntötték el. A történet megjelenését követő néhány órán belül egy „CookieMonster” nevű felhasználó ezt írta: „Hála istennek, igazságot tettek vele” és egy másik hozzászólónak azt mondta, hogy fejezze be „egy 12 éves rákos beteghez illő viselkedését” – és ez még csak a legkevésbé kegyetlen megszólalások egyike volt az oldalon.

Mégis, milyen emberek trollkodnak idegeneknek az interneten? Jerry Holkins és Mike Krahulik – a Penny Arcade webképregény alkotói – a „John Gabriel-féle nagyobb internetes g*ciszökevény elméletet” ajánlják magyarázatként, az alábbiak szerint: „Normális ember + Névtelenség + Hallgatóság = Abszolút g*ciszökevény

Lehet, hogy kicsit zavaros a matek, de van valami az egyenletben. A felhasználók internetes névtelenségének nagy jelentősége van az „internetes gátlástalansági effektusban”, amely a Rider Egyetem pszichológia professzora, John Suler szerint lehetővé teszi, hogy az emberek olyan dolgokat mondjanak egymásnak online, amit személyesen nem mondanának.
- A személyes jelenlét hiányában egy potenciális troll másokat „céltárgyként” és nem valódi emberi lényként azonosít – mondta a CNN-nek.

Suler szerint, ha a névtelenség az egyik, akkor a pszichológiai és érzelmi kérdések a másik összetevők, és szerinte sok trollnak valószínűleg gondjai vannak a depresszióval, az alacsony önbecsüléssel és a haraggal.

- A negativitásba csábítással akarnak másokat megfertőzni érzelmi zűrzavarukkal. Ez egyfajta módja annak, hogy – mások kárán – valamiféle irányítás vagy hatalom érzetét éljék át saját pusztító érzelmeik felett.

Bár Whitney Phillips egyetért azzal, hogy a névtelenség szerepet játszhat néhány ember azon hajlamában, hogy a Facebookon, a Twitteren és híroldalak hozzászólásaiban köpködje az epét, de szerinte az epe előbb keletkezik és csak arra vár, hogy ráköpjék az interneten éppen arra járó gyanútlan valakire.

- A névtelenséget hibáztatni azért baj, mert így könnyen azt hihetjük, hogy az emberek csak névtelenül szörnyűek. Keressen rá egy rasszista ocsmányságra és Obamára együtt az interneten és több embert talál majd az indokoltnál, akik tökéletesen boldogan gusztustalankodnak a saját nevükben.

Lehetséges elkülöníteni az internetes magatartást a valóditól? Phillips szerin sok troll tagadja, hogy bármilyen összefüggés lenne internetes profilja és valódi személyisége között, és azt állítják, hogy „csak poénból”, vagy leckéztetés céljából kínozzák célpontjaikat.
- Néhány troll úgy gondolja, hogy a Facebookon részvétet nyilvánítani egy sosem látott személlyel kapcsolatosan furcsa, és ez okot ad a trollkodásra. Úgy gondolják, hogy ezzel megleckéztetik az embereket, megtanítják őket, hogyan kell online viselkedni.

Phillips szerint tulajdonképpen lehetetlen tényszerűen meghatározni, hogy mi indít be egy trollt, ha nem tudunk róla semmilyen demográfiai részletet.
- Nem tudunk könnyedén, vagy ellenőrizhető körülmények között leülni egy trollal és megkérdezni, hogy mi jár a fejében, de ha mégis megtehetnénk, úgyis hazudna. Mondana valami fa**ságot arról, hogy mi jár a fejében.

A Phillips által meginterjúvolt trollok közül egyik sem akart a publikációhoz hozzájárulni – szerinte az ő trollja már abbahagyták a sajtószerepléseket – azonban a CNN-nek megvannak a maga megbízható komment-trolljai, és közülük jó páran válaszoltak e-mailben feltett kérdéseinkre. Mindössze egyetlen e-mail cím kell ahhoz, hogy kommentálhassák a CNN.com cikkeit, ezért lehetetlen őket azonosítani, vagy megjegyzéseik igazságtartalmát ellenőrizni.

GG” nem adta meg a nevét, de azt mondta magáról, hogy egy amerikai harmincas nő, pénzügyi végzettséggel, aki a CNN hozzászólásaiban tandemben trollkodik legalább egy tucat hasonló felhasználóval – „mérnökökkel, technikusokkal, anyákkal, apákkal és legalább egy nagypapival”.

Ahhoz képest, amilyen messzire egyes komment-trollok elmennek, GG posztjai – amelyekből elmondása szerint több ezer volt eddig – meglehetősen visszafogottak: orálszexes poénok egy lefolyócsőről, ami márciusban beszippantott egy férfit Floridában, a színésznőről szóló cikk okán álmodozás arról, hogy Anne Hathaway-t  „máglyára vetik és felgyújtják”.
- Leginkább poénkodunk – mondta GG a CNN-nek. – Ami kreatív módja az észtornának, a gőzleeresztésnek, unaloműzésnek, és még szórakoztat is.

- Az a hit, hogy bárki igazán törődik mások véleményével egy internetes fórumon, nevetséges. Ez öntelt dolog és muszáj fellépni ellene - mondta „MK”, egy másik troll.

- Azért csinálom, mert megnevettet. Más trollok megnevettetnek. A mindennapok szörnyűségét lehet a humorral tompítani.

GG szerint a barátai nem posztolnak gyermekhalállal kapcsolatos cikkekhez.
- A csoport moratóriumot kötött a Sandy Hookkal kapcsolatos posztokról is… Vannak bizonyos témák, amelyek egyáltalán nem viccesek.

Vicces vagy sem, nagy valószínűséggel biztos, hogy a komment-trollkodás megakadályozza, hogy racionálisan gondolkodjunk az online olvasott tartalmakról.

Egy közelmúltbéli tanulmány kapcsán a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói több mint ezer embert kértek meg, hogy olvassanak el egy blogbejegyzést a nanoezüst technológáról. A résztvevők felének civilizált olvasói hozzászólásokat, a másik felüknek profán tartalmú ömlengéseket és szidalmakat mutattak a bejegyzés végén.
- Az eredmény egyszerre volt meglepő és zavaró – írta meg a New York Timesnak Dominique Brossard és Dietram Scheufele. – A civilizálatlan hozzászólások nem csak polarizálták az olvasókat, de gyakran befolyásolták magának a hírnek az értelmezését is.

Scheufle azt mondta a Mother Jones magazinnak, hogy manapság olyan egy történetet online olvasni, mintha „egy újságcikket a város főterének közepén olvasnánk, miközben az emberek a fülünkbe üvöltik, hogy mit kellene gondolnunk arról.”

És mit lehet tenni a trollok kordában tartása érdekében? Hol a határ a trollkodás és a zaklatás között? Bár a trollok magatartása többnyire nem bűnügyi természetű, több országban a zaklatás bűncselekményét az interneten is el lehet követni, és szép számú kötekedőt börtönöztek be mostanság, mivel a bíróság szerint átlépték azt a bizonyos határt.

Októberben egy bíróság 12 heti börtönbüntetést szabott ki David Woods ellen, mivel Facebook-oldalán nyíltan szexuális megjegyzéseket tett a Walesben eltűnt, öt éves April Jones-szal kapcsolatosan.

Liam Stacey brit tanulót 56 nap börtönre ítéltek, mivel sértő rasszista twitteket írt a Bolton focistájáról, Fabrice Muamba-ról, miután a játékos szívinfarktust kapott a meccs közben. Miközben Muamba a pályán küzdött az életéért, Stacey ezt twittelte: „LOL, ba*dmeg Muamaba halott!!! #Haha”, amelyet egy csomó, más hozzászólóra irányuló rasszista bejegyzés követett.

Vajon Stacey büntetése arányos a tettével, vagy eltúlzott? És hol kellene meghúznunk a határt a szólásszabadság, a cenzúra és a magánélet között?

A brit politikusok olyan új törvényeken gondolkoznak, amelyek köteleznék a weblapokat az online rágalmazást elkövető trollok személyazonosságának felfedésére.

Olaszországban a hatóságok nem csak a cyber-kötekedők után nyomoznak, hanem magukat a szociális média weblapokat fenyegetik szankciókkal.

Tudósítások szerint a 14 éves, novarai Carolina Picchio januári öngyilkossága – aki hálószobája ablakán vetette ki magát, miután pár fiú egy olyan videót posztolt, amin a lány látszott egy partihelyszín fürdőszobájában – arra késztette az olasz hatóságokat, hogy elgondolkozzanak a Facebook személyzete ellen vádemelésen, mivel hagyták, hogy a sértő tartalom megjelenhessen a weblapon.

Májusban – az aktivisták és hirdetők nyomásának engedve – a Facebook terveket jelentett be az oldalain megjelenő gyűlöletbeszéd és különösen a nők elleni erőszak ábrázolásának törlésére irányuló erőfeszítéseik fokozására.
 - Napjainkra világossá vált, hogy a gyűlöletbeszéd, és különösen a nemi alapú gyűlölet felismerésére és eltávolítására alkalmazott rendszereink nem működnek az általunk elvárt hatékonysággal – írta ebben a bejegyzésben Marne Levine, a Facebook közkapcsolatokért felelős alelnöke.

A Facebookhoz hasonló oldalakon megjelenő súlyos gyalázkodások eltiprása egy lépés lehet a jó irányba, azonban bármilyen online trollkodás megfékezését célzó törvény magában hordozza az Internet olyan széles körű kiherélésének kockázatát, amely már a nem trollkodó magatartást is veszélyeztetné.
 - Egy rakás idegesítő online viselkedésforma létezik, de vajon tényleg törvényen kívül akarjuk helyezni az idegesítő viselkedést? – teszi fel a kérdést Whitney Phillips. – Ezeknek az alig definiált viselkedésfajtáknak törvényen kívül helyezésére irányuló nyomás tulajdonképpen nem a trollkérdés gyökereit célozza meg.

David Aaronovith a The Times londoni tudósítója szerint a legtöbb online zaklatásnak vége szakadna, amint egyszerűen elhúznánk a trollokat bátorító névtelenség köpönyegét.
- Ha nem akarják moderálni a weboldalukon a hozzászólásokat, ragaszkodjanak a regisztrációhoz és a névtelenség mellőzéséhez – mondta a CNN-nek. – Ha saját névvel kellene regisztrálni és hozzászólni, ki lenne akkora k*csög az adott körülmények között?

GG, a CNN egyik trollja az egyik, aki nem.
- Persze, hogy nem lennék – mondta nekem. – Ki kockáztatna egy hat számjegyű fizetést azzal, hogy a munkáltató nem ért egyet a véleményével vagy szabadidős tevékenységével? Senki.

Végezetül megállapíthatjuk, hogy a trollok elleni legjobb védekezés, ha egyszerűen semmibe vesszük őket, mondja Aaronovitch.
- Egyszerűen el kell dönteni, hogy mekkora figyelmet akarunk rájuk fordítani, és valóban fel kell nőnünk – mondja. – Azt kell kérdezni magunktól: „Igazából mennyire is fenyegető ez most?”, és a haragunkat arra tartogatni, amikor tényleg valami komoly zaklatás történik.

Bármit is teszünk, pl. bepattanunk a kocsiba és elmegyünk a trollhoz, lehet, hogy nem segít megoldani minden gondot, ahogy arra Curtis Woodhouse bokszoló már rájött.
- Mióta megtettem azt, a zaklatások tízszer rosszabbak – mondja nevetve. – Olyanokat mondogatnak nekem, hogy „ha szar bokszolónak nevezlek, eljössz hozzánk teázni?”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése