2013. szeptember 25., szerda

James C. Moore – Ne induljon, Hillary

A szerkesztő megjegyzése: A texasi James C. Moore a Big Bend Strategies üzleti tanácsadója és partnere. Társszerzője a „Bush esze,avagy hogyan csinált Karl Rove elnököt George H. Bushból” című könyvnek, valamint tévés politikai elemző.


Senki sem állítja, hogy a volt külügyminiszter, New York-i szenátor, az USA és Arkansas first lady-je, és Yale-en végzett ügyvéd nem elég képzett a Fehér Házhoz. Mi több, neki van az egyik legimponálóbb ajánlólevele ehhez a munkához. Clinton olyan óriási tapasztalatokkal rendelkezik, amelyek szerint minden képessége megvan hozzá, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.


Azonban most Amerikának tovább kell lépnie.

A Clinton jelöltségével szembeni első ellenérv általános jellegű. A „baby boom”-generációnak le kell vennie elmeszesedett ujjait a vezetés fáklyájáról és át kell azt adnia egy másik nemzedéknek. Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama 2016-ig összesen 24 évet tölt el az elnöki poszton, ami több mint elegendőnek tűnik. Clinton választási esélye ezen nemzedék befolyását olyan módon terjeszti ki, hogy az generációs szakadék kialakulásához vezethet, és tovább növelheti a fiatal szavazók politikai elégedetlenségét.

Az életkor a másik fontos körülmény, függetlenül attól, hogy támogatói mennyire felháborodottan ordítanak ennek hallatán. Clinton 69 évesen emelné fel kezét, hogy letegye a hivatali esküt. A második legidősebb elnök lenne – néhány hónappal fiatalabb, mint Ronald Reagan volt. A Fehér Ház terhe felerősíti a korral járó nehézségeket. Kijelenthetjük, hogy egy optimális elnök az érett bölcsességet és természetes intelligenciát ötvözi a fiatalságából megmaradt energiával. Erre senki sem képes 70 éves korában, elnöksége első évében, ahogy az Clinton esetében történne.

Habár az orvosok szerint tökéletes egészségnek örvend - miután az agyában kialakult vérrög nemrég riadalmat okozott -, azonban az öregséggel járó betegségek valószínűsége igen nagy olyan valaki esetén, aki 77 éves lenne második hivatali időszaka végén.

Reagan utolsó éveiben tapasztalt viselkedése azt sejteti, hogy már akkor elindult az Alzheimer-kór függönye mögé. Kijelentésem nem az életkor miatti hátrányos megkülönböztetés. Éveink számának növekedése behatárolja fizikai és szellemi képességeinket, ezért Clintonéknak és az országnak is szembe kell nézni azzal a kérdéssel, hogy vajon egy, a hetvenes évei közepén járó ember lenne-e a legmegfelelőbb elnök. A nyilvánvaló válasz az, hogy nem.

Mindazonáltal nem becsülöm alá az első női elnök kulturális jelentőségét és az ezzel járó dicsőséget, amellyel a történelem legnagyszerűbb demokráciáját ruházná fel. A Demokrata Párt is érdekelt abban, hogy az a politikai szervezet legyen, amely ­­– az első afro-amerikai elnök után – az ország első női elnökét adta.

A tapasztalatokkal megfelelően felruházott Clinton más kihívásokkal is szembenéz, amelyek megakadályozzák abban, hogy a jövő történelemkönyveiben az Ovális Irodát elfoglaló első nőként külön fejezetet kapjon.

Amerika belefáradt a korlátozott politikai választékba és dinasztiákba. Egy második Clinton-elnökség a 28 éves Clinton-Bush időszak kicsúcsosodása lenne. Mi egy olyan nemzet vagyunk, amelynek – jobban, mint bármikor ezelőtt – égető szüksége van megújítani magát valami mással, reményteljessel és jövőképet biztosítóval. Sajnálatos módon, túl sok minden előre látható egy második Clinton-jelöltség esetére.

Nem kell hozzá időgép, hogy a jövőbe nézzünk és lássuk a szemcsés tévéreklámot, amelyben egy bariton hang karattyol Bengáziról, vagy mormog arról, hogy férje hogyan gazdagította magát nettó 55 millió dollárral, mióta lelépett posztjáról.

- Nincs elegük Clintonéknak? – mondaná a hang. – És Amerikának nincs elegük Clintonékból?

Eltekintve attól a ténytől, hogy Clinton külügyminiszterként jelentős eredményeket – beleértve a diplomáciai erőfeszítést, amellyel elkerülhetővé vált az Izrael és a Hamász közötti háború – ért el, valószínűleg arra lenne kényszerítve, hogy folytassa az őt jellemhibával vádoló – mivel megbocsátotta férje hűtlenkedését – támadásokkal szembeni kampányát, és ezért valószínűleg választási kampánya is elszenvedne legalább néhány fájdalmas csapást.

Ezzel természetesen nem azt ajánlom, hogy térjen ki a harc elől. Clinton bizonyította, hogy politikai ökle meglehetősen csontos, és ügyesen tudja marginalizálni ellenfelei abszurd állításait. Ahelyett, hogy ádáz kampányt folytatna és nyerne, lehetne egy sokkal tiszteletre méltóbb törekvése is a volt külügyminiszternek.

Mindig van egy megfelelő pillanat, hogy elhagyjuk a színpadot, de az időpont felismerésének elmulasztása – hosszabb távon – olyan képzet kialakulásához vezet, amely elhomályosítja az egyén hatalma csúcsán elért eredményeit.

Hillary Clinton dicsőségesen távozhat. Persze, minden joga megvan hozzá, hogy induljon az elnöki posztért, és csodálatosan alkalmas is a feladatra. Azonban ez nem azt jelenti, hogy Amerika szempontjából jelenleg ő lenne a legjobb erre a posztra.

Senki elnökjelöltsége sem lehet elkerülhetetlen, függetlenül attól, hogy ezt a tényt Clinton támogatói mennyire erőteljesen vitatják. A lebegtetett jelölések, amelyek kezdetben az elhivatottság és következetes politika okán logikus választásnak tűnnek, gyakran fulladnak kudarcba. Dole, McCain és Romney indulása – a politikától általánosságban függetlenített, lebegtetett jelölések – valószínűleg évtizedekre elvágta a Republikánus Pártot a hatalomtól.  

Azért indulni az elnökségért, mert az elvárható, és mert nyilvánvaló döntésnek tűnik, egyértelműen nem a megfelelő indíték.

Clinton hazája iránt tett szolgálatai még férjével közös, nagyratörő ifjúkori álmait is meghaladták. Szenátori, külügyminiszteri és Bill elnöksége alatti tanácsadói szerepén túl, a férjével és lányával közösen vezetett, nevét viselő alapítványával – mellyel az oktatás- és egészségügyet, valamint az élelmiszerellátási programokat segíti – mély hatást gyakorol az országra és a világra. Ez a nonprofit tevékenység igényli vezetését és kezdeményezéseit.

Ugyanakkor Amerika készen áll arra, hogy egy új generációból válasszon elnököt.

Ne induljon, Hillary.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése