2013. szeptember 23., hétfő

Peter Bergen - Az al-Sabáb célpontválasztása


Az al-Sabáb - az al-Káida brutális szomáliai szövetségese - vállalta a felelősséget az eddig 59 halálos áldozattal járó, több fegyveressel végrehajtott támadásért, amelyet a kenyai főváros, Nairobi egyik felkapott bevásárlóközpontjában hajtottak végre.

Ez nem meglepő. A bevásárlóközpont vonzó célpontot jelentett az al-Sabábnak, mivel ott nyugatiak - és közöttük amerikaiak - is gyakran megfordultak. Ezen felül a központ Kenya fővárosában van, egy olyan országban, amelyet az al-Sabáb jó okkal nem kedvel, mivel a kenyai hadsereg főszerepet játszott abban, hogy tavaly vereséget mértek erőikre a fő szomáliai kikötő, Kismayo felszabadítása során.

Az al-Sabáb („az Ifjúság”) szombaton azt tvittelte ki, hogy „a mudzsahedek minden muszlimot előzetesen kikísértek a Westgate-ből” (a megtámadott bevásárlóközpontból) a fegyveresek akciója előtt.

Az al-Sabáb tagjai gyakran használják szócsőként a Twittert, ha a külvilágot akarják megszólítani. A csoport mintegy negyven fiatal amerikait és több tucat európait is soraiba fogadott, és látszik, hogy értenek az internetes technológiához, annak ellenére, hogy Szomália az egyik legszegényebb és leginkább anarchistább ország a világon.


Kenya lakosságának több mint 10%-a muzulmán. Éppen ezért érdekes, hogy az al-Sabáb előzetesen kimenekítette a muzulmánokat a megtámadott nairobi bevásárlóközpontból, amely alapján ennek a támadásnak a taktikája sokkal kifinomultabb volt, mint amelyeket a csoport ez idáig Szomáliában elkövetett, ahol nagyszámú polgári személyt öltek meg válogatás nélkül egy szinte teljesen muzulmán országban.

Mielőtt Oszáma bin-Ládent egy amerikai tengerészgyalogos SEAL-egység két éve megölte, ő maga is leszidta az al-Sabáb tagjait és azt mondta nekik, hogy lehetőleg tartózkodjanak a muzulmán polgári személyek megölésétől.

Abban a pakisztáni házban, ahol bin-Ládent megölték, találtak egy levelet, amelyben az al-Káida vezetője arra figyelmeztette őket, hogy túl sok polgári személyt öltek meg a szomáliai főváros, Mogadishu nagypiacán, a Bakara-piacon és az a körül zajló harcokban.

Úgy tűnik, hogy a szombati, nairobi bevásárlóközpont elleni támadás a Laskár e-Tejbá („A tiszták hadserege”) taktikájára emlékeztet, amely 2008-ban az indiai Mumbaiban követett el nyugatiakat fogadó, drága szállodák ellen egy három napon át tartó és 166 halálos áldozatot követelő támadást.


Mind a nairobi, mind a mumbai támadások során a fegyveresek válogatás nélkül lőtték le a polgári személyeket, miközben úgy hajtották végre a műveletet, hogy az a túszok nagy száma miatt több órán vagy akár napon át tartó, folyamatos médiafigyelmet gerjesszen. A fegyveresek egyik támadás során sem kezdtek tárgyalásokat a túszok szabadon engedése érdekében, sőt, úgy tűnik, hogy felkészültek a végsőkig tartó harcra.

Az al-Sabáb már korábban is bebizonyította, hogy Szomálián kívül is képes támadásokat végrehajtani, amikor 2010. július 11-én az ugandai Kampalában bombát robbantott egy futball-világbajnokságot néző csoport mellett, amely során hetvenen haltak meg. A csoport valószínűleg azért hajtotta végre ezt a támadást, mert Uganda csapatokat adott az ENSZ-felhatalmazással rendelkező Afrikai Unió katonai erőihez, amelyek az al-Sabáb ellen léptek fel Szomáliában.

A csoportot érdeklik a nyugati célpontok is. Az ugandai támadás előtt nyolc hónappal egy 28 éves szomáliai férfi késsel és baltával felfegyverkezve behatolt Kurt Westergaard - egy dán karikaturista - otthonába, aki korábban Mohamed prófétát egy bombát rejtő turbánnal ábrázolta, és sikertelenül próbált betörni a pánikszobába, ahol Westergaard elrejtőzött. A dán rendőrség szerint a gyanúsított kapcsolatban áll az al-Sabábbal.

Az al-Sabáb még amerikai újoncai fejében is sikeresen ültette el az al-Káida-féle eszméket.
A szomáliai származású Shirwa Ahmed 2003-ban érettségizett egy minneapolisi középiskolában, majd a minneapolisi repülőtéren dolgozott, ahol kerekesszékes utasokat kísért a járatokhoz. Ezen időszak alatt Ahmed szélsőségessé vált, bár a folyamat pontos körülményei jelenleg is homályosak, annyi biztos, hogy 2007 végén Szomáliába utazott.

Mintegy egy évvel később, 2008. október 29-én Ahmed egy robbanóanyaggal megrakott teherautót vezetett az észak-szomáliai Puntlandban egy kormányépületnek, felrobbantva saját magát és megölve másik húsz embert, közöttük ENSZ-békefenntartókat és nemzetközi segélyszervezetek dolgozóit. Az FBI Ahmed egyik ujját, amelyet a helyszínen megtaláltak, azonosította azokkal az ujjlenyomatokkal, amelyek a róla már vezetett aktában szerepeltek. Ahmed volt az első amerikai öngyilkos merénylő.

Lehet, hogy a nairobi bevásárlóközponti elleni támadással az al-Sabáb azt akarja jelezni, hogy továbbra is jelentős erőt képvisel. Az elmúlt három évben az al-Sabáb jelentős területeket és ezzel együtt befolyást is veszített Szomáliában. 2010-ben az al-Sabáb ellenőrizte Dél-Szomália jelentős részét, azonban uralmának az Afrikai Unió és a kenyai hadsereg erői véget vetettek. Az ENSZ-felhatalmazással rendelkező Afrikai Unió erői 2011-ben beszálltak a szomáliai csapatok mellé az al-Sabáb elleni harcban és az év augusztusában legyőzték az al-Sabáb erőit, kiűzték őket mogadishui erősségükből, amelyet 2009 óta megszállva tartottak.


Habár az al-Sabábot már régóta az al-Káida térségbeli sarjának tartották, vezetői csak 2012 februárjában jelentették be a nemzetközi terrorista csoporthoz való hivatalos kötődésüket.

Miközben ezt megelőzően úgy tűnt, hogy a csoport csak legfeljebb az al-Káida egyfajta szövetségese, bin Láden 2010-ben arra utasította a csoport vezetőit, hogy tartsák titokban az al-Káidához való viszonyukat, mivel attól tartott, hogy ennek nyílt vállalása visszavetné az al-Sabáb támogatásszerző erőfeszítéseit.  


Azonban 2012 februárjában bin-Láden már halott volt, és az al-Sabáb jelentős veszteségeket szenvedett el dél-szomáliai menedékében.

Az al-Káida új vezetője, Ajmán al-Zavahíri - aki korábban felszólalt bin Ládennél, hogy gondolja át az al-Káida és az al-Sabáb tervezett egyesítésével kapcsolatos nézeteit - úgy vélte, eljött az idő a két csoport közötti hivatalos kapcsolat bejelentésére.

Bár több amerikai polgár harcol különböző al-Káidához köthető, vagy az által ösztönzött szervezet soraiban, úgy tűnik, hogy az al-Sabáb büszkélkedhet a legtöbb amerikai származású harcossal. A Belbiztonsági Házbizottság egyik 2011-es jelentése szerint mintegy 40 amerikai csatlakozott az elmúlt években az al-Sabábhoz, és közülük legalább huszonnégyen a minneapolisi szomáliai közösségből származnak. Az al-Sabáb ezeket a jelentkezőket kiemelten jeleníti meg a propagandaanyagokban, így többek között abban a három videóban, amelynek főszereplője Abú Maszúr al-Amríki („Manszúr apja, az amerikai”), aki valójában a húszas évei végén járó, alabamai születésű Omar Hammami volt, aki baptista neveltetést kapott és a középiskolában tért át a muzulmán hitre.

Az egyik videóban Hammami egy rajtaütésre készül és angol nyelvű rapszövegben dicsőíti a dzsihádot.

Hammamit az al-Sabáb csoporton belüli összetűzés során szeptember 12-én megölték.

Halálhírét négy nappal később, Hammami twittercsatornáján erősítették meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése