2013. szeptember 13., péntek

Vlagyimir V. Putyin - Figyelmeztetés Oroszországból

Vlagyimir V. Putyin - Figyelmeztetés Oroszországból
Amit Putyin az amerikaiaknak Szíriáról akar mondani

A The New York Times szerkesztőségi véleménycikkben közölte Putyin elnök írását a szíriai konfliktussal kapcsolatosan, ami meglehetősen ritka dolognak számít. Íme.

A Szíria körüli történések késztettek arra, hogy közvetlenül szóljak az amerikai néphez és politikai vezetőihez. Ezt a társadalmaink közötti elégtelen kommunikáció időszakában fontosnak éreztem.
Egymás közötti kapcsolataink különböző állomásokon haladtak át. A hidegháború idején ellenségek voltunk. De voltunk már szövetségesek is, és együtt győztük le a nácikat. Az egyetemes nemzetközi szervezetet - az Egyesült Nemzetek Szervezetét - akkor azért hoztuk létre, hogy elejét vegyük egy hasonló pusztítás megismétlődésének.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének alapítói megértették, hogy háborút vagy békét érintő döntéseket csak konszenzussal hozhatnak meg, illetve a Biztonsági Tanács állandó tagjainak vétójogát Amerika egyetértésével szentesítették az Egyesült Nemzetek Alapokmányában. Ennek a döntésnek a mély bölcsessége támasztotta alá évtizedekig a nemzetközi kapcsolatok stabilitását.
Senki sem akarja, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete a Népszövetség sorsára jusson, amely valódi befolyásának hiányában omlott össze. Ez most is megtörténhet, ha a befolyásos országok megkerülik az Egyesült Nemzetek Szervezetét és katonai műveletet kezdenek a Biztonsági Tanács felhatalmazása nélkül.
Sok ország és politikai, valamint vallási vezető - közöttük a pápa - erős ellenkezése ellenére végrehajtott Szíria elleni esetleges amerikai támadás még több ártatlan áldozatot követelhet és a háború eszkalálódásához, valamint az összecsapások Szíria határain messze túl történő terjedéséhez vezethet. Egy ilyen támadás az erőszakot növelné és a terrorizmus újabb hullámát indítaná el. Aláásná az iráni nukleáris probléma, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására irányuló többoldalú erőfeszítéseket, és tovább destabilizálná a Közel-Keletet és Észak-Afrikát. A nemzetközi jogrend teljes egészét billentené ki egyensúlyából.
Szíriában nem a demokrácia megteremtéséért harcolnak, hanem egy többvallású országban a kormányzat az ellenzékkel áll háborúban. Szíriában nagyon kevés bajnoka van a demokráciának. Azonban még a kelleténél is több al-Káida harcos és mindenféle szélsőséges harcol a kormány ellen. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma terrorista szervezetnek nyilvánította az Al-Nusztra Frontot, és az Iraki és Levantei Iszlám Államot, amelyek az ellenzék oldalán harcolnak. Ez az ellenzéknek juttatott külföldi fegyverekkel tüzelt konfliktus az egyik legvéresebb a világon.
Az arab világ zsoldosai, a nyugati országokból és még Oroszországból is érkezett harcosok százai harcolnak Szíriában, amely mélyen nyugtalanító jelenség. Elképzelhető, hogy a Szíriában szerzett tapasztalataik nélkül térnek majd vissza országainkba? Elvégre a líbiai harcok után a szélsőségesek is továbbálltak Maliba. Ez a jelenség mindannyiunkat fenyeget.
Oroszország a kezdetektől a békés párbeszédet javasolja, amely lehetővé tenné, hogy a szíriaiak kompromisszumot találjanak a saját jövőjükkel kapcsolatosan. Nem a szíriai kormányt védelmezzük, hanem a nemzetközi jogot. Szükségünk van az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsára, és úgy hisszük, hogy a jogrend megőrzése napjaink összetett és turbulens világában azon kevés módok egyike, amellyel megelőzhető a nemzetközi kapcsolatok káoszba fordulása. A törvény az törvény, amelynek előírásait meg kell tartanunk, akár tetszik nekünk, akár nem. A jelenleg hatályos nemzetközi jog alapján, erőt csak önvédelemből vagy a Biztonsági Tanács döntése alapján lehet alkalmazni. Az Egyesült Nemzetek Alapokmánya szerint minden más elfogadhatatlan, és agressziónak minősül.
Nem kétséges, hogy Szíriában vegyi fegyvert használtak. Azonban jó okunk van azt vélni, hogy nem a Szíriai Hadsereg volt az, hanem az ellenzéki erők, azért, hogy kiprovokálják hatalmas külföldi patrónusaik beavatkozását, akik így a fundamentalistákkal kerülnének egy oldalra. Azokat a jelentéseket sem lehet figyelmen kívül hagyni, amelyek szerint a militánsok ismét egy ilyen támadást készítenek elő, ezúttal Izrael ellen.
Riasztó, hogy az idegen országok belső összecsapásai miatti katonai beavatkozás az Egyesült Államokban teljesen elfogadottá vált. Ez lenne Amerika hosszú távú érdeke? Kétlem. Világszerte emberek milliói Amerikát egyre inkább nem a demokrácia példaképének, hanem kizárólag a nyers erőre támaszkodó államnak tartják, amely a „velünk vagy ellenünk” jelszavával tákol össze koalíciókat.
Azonban az erő alkalmazása hatástalannak és oktalannak bizonyul. Afganisztán recseg-ropog, és senki sem tudja, mi lesz a nemzetközi erők távozása után. Líbiai törzsekre és klánokra bomlott. Az iraki polgárháború tovább folyik, tucatnyian halnak meg minden nap. Az Egyesült Államokban sokan vonnak párhuzamot Irak és Szíria között, és azt kérdik, miért akarja a kormány újra ugyanazokat a hibákat elkövetni.
Nem számít, mennyire pontosak a csapások, milyen kifinomultak a fegyverek, a polgári veszteségek elkerülhetetlenek, beleértve öregeket és gyerekeket is, akiket pont ezekkel a csapásokkal akarnak megvédeni.
A világ erre kérdéssel reagál: ha a nemzetközi jog nem számít, akkor másképp kell garantálni a biztonságunkat. Emiatt egyre több ország akar tömegpusztító fegyvereket birtokolni. A nonproliferáció [a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozása] erősítésének szükségességéről folytattunk tárgyalásokat, miközben a valóságban ez a folyamat gyengülni kezdett.  
Fel kell hagynunk az erő nyelvezetének használatával és vissza kell térnünk a civilizált diplomáciai és politikai megállapodásokhoz.
Az elmúlt napokban a katonai beavatkozás elkerülésének új esélye tűnt fel. Az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és a nemzetközi közösség minden tagjának élnie kell a szíriai kormány készségességével, amely szerint hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni és azt követően megsemmisíteni vegyi fegyvereit. Obama elnök kijelentései alapján az Egyesült Államok erre a megoldásra a katonai beavatkozás alternatívájaként tekint.
Üdvözlöm az elnök elkötelezettségét a Szíriával kapcsolatos további tárgyalásainkra vonatkozóan. Együtt kell működnünk, hogy ezt a reményt életben tartsuk, ahogy abban a június G-8 találkozón az észak-írországi Lough Erne-ben megállapodtunk és vitánkat tárgyalássá kell alakítanunk.
Ha el tudjuk kerülni az erő alkalmazását Szíria ellen, azzal enyhítjük a nemzetközi ügyek légkörét és erősítjük a többoldalú bizalmat. Ez közös sikerünk lenne, amely kinyitná a kaput más, kritikus kérdésekben való együttműködésünk előtt.
Obama elnökkel kialakított munka- és személyes kapcsolatomat a növekvő bizalommal jellemezték. Ezt nagyra becsülöm. Gondosan tanulmányoztam a nemzethez intézett keddi beszédét. Az amerikai kivételességgel kapcsolatos kijelentéseivel azonban nem értek egyet, amikor azt állította, hogy az Egyesült Államok politikája „teszik Amerikát mássá. Ez tesz minket kivételessé.” Rendkívül veszélyes arra bátorítani az embereket, hogy magukat különlegesnek véljék, bármi is annak az indoka. Vannak nagy és kicsi országok, szegények és gazdagok, hosszú demokratikus hagyományokkal rendelkezők és még mindig a demokráciáért harcolók. Politikájuk is különböző. Mind különbözőek vagyunk, de amikor az Úr áldását kérjük, nem szabad felednünk, hogy Isten egyenlőnek teremtett bennünket.

Vlagyimir V. Putyin
Oroszország elnöke





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése