2017. május 25., csütörtök

A magyar szocialisták baloldali fordulatot vesznek Orbán ellenA magyar szocialisták baloldali fordulatot vesznek Orbán ellen

Magyarország ellenzéki szocialistái támogatást akarnak szerezni új, sokkal baloldalibb programjukhoz, mielőtt bármilyen szövetséget kötnének annak érdekében, hogy kiüssék a hatalomból Orbán Viktor miniszterelnököt a jövő évi választásokon, mondta miniszterelnök-jelöltjük.

Orbán, aki tengelyt akasztott Nyugati partnereivel a demokratikus fékek és ellensúlyok lebontása és a legutóbbi migrációs válsággal kapcsolatos nyers megfogalmazásai miatt, messze a legesélyesebb arra, hogy jövő áprilisban sorozatban harmadszor nyerjen a szétaprózódott ellenzékkel szemben.

Botka László, Szeged 44 éves polgármestere azt mondta szerdán a Reuters Közép és Kelet-Európai Befektetési Találkozóján, hogy Orbánt csak akkor lehet legyőzni, ha egyetlen baloldali kihívója lesz.

A szocialistáknak sokkal nagyobb támogatottságuk van, mint a többi balos pártnak a zsúfolt baloldalon. Botka a pártját még inkább balra akarja tolni, azért, hogy a többiektől jól megkülönböztethető legyen, így például a radikális nacionalista Jobbiktól, amely szintén Orbán fő kihívója akar lenni 2018-ban, és enyhébb szóhasználattal középre húzódik.

Botka azon van, hogy elérje a rossz gazdaságpolitika és a 2000-es évek korrupciós botrányai miatt a szocialistákat tömegével elhagyó szavazókat, amely 2010-ben olyan katasztrofális vereséghez vezetett, melyből a párt még most sem épült fel.

- A jelenlegi tömegbázis növelése nélkül nincs választási győzelem – mondta. – A társadalmi egyenlőségre épített hiteles és erőteljes programra van szükségünk, és biztosítékokra, hogy tanultunk a 2010 előtti hibáinkból.

Az mondta, hogy semmiféleképpen nem fog együttműködni a Jobbikkal, melynek politikáját sikertelennek és hiteltelennek nevezte. Azt is közölte, hogy a párt nem fogja elkövetni a 2014-es hibákat, mikor Orbán újabb elsöprő sikert aratott, miután a baloldali pártok az együttműködéssel kapcsolatos hosszas vitába keveredtek egymással.

A szocialisták egyedül is nekivágnak, ha muszáj, mondta Botka.

- Jelenleg mindenki a saját útját keresi. Én egy teljesen új baloldali programot mutattam be. Ki akarom terjeszteni a bázisomat, és biztos vagyok benne, hogy a végén mindenki átérzi majd a felelősségét a kormány leváltását illetően.

A szocialisták ebben a hónapban kezdték el bemutatni programjukat, amelyben megígérték a progresszív személyi jövedelemadózás ismételt bevezetését a jelenlegi egykulcsos adórendszer helyett, amellyel mintegy évi 350 milliárd forintot irányítanának át a szegények és a középosztály felé.

Nyugdíjemelést és 13. havi nyugdíjat is terveznek, ami évi 250 milliárdba kerülne annak a költségvetésnek, amely Botka szerint „az elképesztő pazarlás és korrupció” áldozata.

Botka azt is közölte, hogy lebontja a szerb határon felállított kerítést, melyet Orbán a migránsok Magyarországra való belépése ellen építtetett, amint az Európai Unió határvédelmi erői megkezdik működésüket és a közel-keleti helyzet lecsillapodik.

http://www.reuters.com/article/us-cee-summit-hungary-opposition-idUSKBN18K27I

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése