2017. május 25., csütörtök

A magyar szocialisták baloldali fordulatot vesznek Orbán ellen



A magyar szocialisták baloldali fordulatot vesznek Orbán ellen

Magyarország ellenzéki szocialistái támogatást akarnak szerezni új, sokkal baloldalibb programjukhoz, mielőtt bármilyen szövetséget kötnének annak érdekében, hogy kiüssék a hatalomból Orbán Viktor miniszterelnököt a jövő évi választásokon, mondta miniszterelnök-jelöltjük.

Orbán, aki tengelyt akasztott Nyugati partnereivel a demokratikus fékek és ellensúlyok lebontása és a legutóbbi migrációs válsággal kapcsolatos nyers megfogalmazásai miatt, messze a legesélyesebb arra, hogy jövő áprilisban sorozatban harmadszor nyerjen a szétaprózódott ellenzékkel szemben.

Botka László, Szeged 44 éves polgármestere azt mondta szerdán a Reuters Közép és Kelet-Európai Befektetési Találkozóján, hogy Orbánt csak akkor lehet legyőzni, ha egyetlen baloldali kihívója lesz.

A szocialistáknak sokkal nagyobb támogatottságuk van, mint a többi balos pártnak a zsúfolt baloldalon. Botka a pártját még inkább balra akarja tolni, azért, hogy a többiektől jól megkülönböztethető legyen, így például a radikális nacionalista Jobbiktól, amely szintén Orbán fő kihívója akar lenni 2018-ban, és enyhébb szóhasználattal középre húzódik.

Botka azon van, hogy elérje a rossz gazdaságpolitika és a 2000-es évek korrupciós botrányai miatt a szocialistákat tömegével elhagyó szavazókat, amely 2010-ben olyan katasztrofális vereséghez vezetett, melyből a párt még most sem épült fel.

- A jelenlegi tömegbázis növelése nélkül nincs választási győzelem – mondta. – A társadalmi egyenlőségre épített hiteles és erőteljes programra van szükségünk, és biztosítékokra, hogy tanultunk a 2010 előtti hibáinkból.

Az mondta, hogy semmiféleképpen nem fog együttműködni a Jobbikkal, melynek politikáját sikertelennek és hiteltelennek nevezte. Azt is közölte, hogy a párt nem fogja elkövetni a 2014-es hibákat, mikor Orbán újabb elsöprő sikert aratott, miután a baloldali pártok az együttműködéssel kapcsolatos hosszas vitába keveredtek egymással.

A szocialisták egyedül is nekivágnak, ha muszáj, mondta Botka.

- Jelenleg mindenki a saját útját keresi. Én egy teljesen új baloldali programot mutattam be. Ki akarom terjeszteni a bázisomat, és biztos vagyok benne, hogy a végén mindenki átérzi majd a felelősségét a kormány leváltását illetően.

A szocialisták ebben a hónapban kezdték el bemutatni programjukat, amelyben megígérték a progresszív személyi jövedelemadózás ismételt bevezetését a jelenlegi egykulcsos adórendszer helyett, amellyel mintegy évi 350 milliárd forintot irányítanának át a szegények és a középosztály felé.

Nyugdíjemelést és 13. havi nyugdíjat is terveznek, ami évi 250 milliárdba kerülne annak a költségvetésnek, amely Botka szerint „az elképesztő pazarlás és korrupció” áldozata.

Botka azt is közölte, hogy lebontja a szerb határon felállított kerítést, melyet Orbán a migránsok Magyarországra való belépése ellen építtetett, amint az Európai Unió határvédelmi erői megkezdik működésüket és a közel-keleti helyzet lecsillapodik.

http://www.reuters.com/article/us-cee-summit-hungary-opposition-idUSKBN18K27I

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése