2014. március 5., szerda

Putyin elhiszi saját propagandáját?

A The Washington Post szerkesztősége - Putyin lehet, hogy tényleg elhiszi Ukrajnával kapcsolatos saját propagandáját

Vlagyimir Putyin vajon tényleg elveszítette kapcsolatát a valósággal, ahogy azt Angela Merkel német kancellár mondta a tudósítások szerint Obama elnöknek? Nem állunk kapcsolatban a pszichiáterével, azonban Putyin zavaros előadása a hirtelenjében összehívott keddi sajtótájékoztatón egy aggasztó megfigyelést alátámaszthat: az orosz vezető beszéde megkülönböztethetetlen volt az állami tévéadásban elhangzó propagandától.

Az elmúlt néhány nap során az orosz televízió azt állította, hogy „fasiszták” és más fegyveres szélsőségesek erőszakos úton megszerezték a hatalmat Ukrajnában, és támadást indítottak az orosz anyanyelvűek ellen, illetve, hogy „a helyi védelmi erők” - és nem orosz csapatok - felléptek velük szemben, hogy megvédjék a Krímet. Ez lényegében ugyanaz, mint amit Putyin mondott kedden az újságíróknak, hozzáfűzve pár vad vádat, amelyek közül sok bizonyíthatóan hamis.

Annak ellenére, hogy az ukrán és az amerikai tisztviselők szerint orosz katonák ezrei érkeztek péntek óta a Krímbe, Putyin azt állította, hogy nem rendelte el az inváziót, amelyet a - valójában csak formális hatalommal bíró - Szövetségi Tanácsnak is jóvá kellene hagynia.

- Ha mégis a fegyveres erők bevetéséről döntök - tette hozzá, - akkor az a nemzetközi joggal teljes összhangban álló, törvényes döntés lesz, mivel az a törvényes elnök kérelmére történik majd.

Ne is törődjünk vele, hogy az elűzött elnök, Viktor Janukovics, akire Putyin hivatkozott, nem mutatkozott pénteki sajtótájékoztatója óta, amikor még ellenezte az orosz katonai beavatkozást.

Putyin bizarr előadása élénken bemutatta, hogy az általa létrehozott politikai rendszer hogyan szigetelte el őt a külföldi és a hazai eseményekkel kapcsolatos igazságtól. Például lehet, hogy azt képzeli, az oroszok elsöprő többsége támogatja ukrajnai kalandját. Elvégre a Szövetségi Tanács egyhangú szavazását megelőző egyetlen vitát az egyik helyettese megszakította és megfenyítette képviselőtársait, mivel „pazarolták az elnök idejét”. Azonban még a hivatalos szervként működő Orosz Közvélemény Kutató Központ felmérése szerint is az oroszok több mint 73%-a ellenzi a beavatkozást.

Putyin hasonló megmozdulása néhány évvel ezelőtt nyilvános vitát váltott ki Oroszországban. A két vezető ellenzéki párt hangoztatta tiltakozását, amelyek közül az egyik Putyin lépését „meggondolatlannak” nevezte, míg a másik szerint megsértik az ukránok azon jogát, hogy önmaguk döntsenek sorsukról. Azonban most nincs vita Moszkvában, mivel a két párt vezetőjét, Borisz Nyemcovot és Alekszej Navalníjt, letartóztatták és a nézeteiket közvetítő sajtót elhallgattatták. A moszkvai háborúellenes tüntetéseket a rendőrség feloszlatta és a résztvevőket letartóztatta.

A rubel hétfői meredek zuhanása, amelyet a cenzorok sem tudtak elhallgatni, azonban úgy tűnik emlékeztette Putyint arra, hogy Oroszország gazdaságilag sebezhető egy olyan világban, „ahol minden mindennel összekapcsolódik és összefügg.” Ezért létfontosságú az, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió gyorsan meghatározza az invázió gazdasági árát. Ha az EU vezetők haboznak is, Obama elnöknek és a Kongresszusnak be kellene fagyasztania a vezető orosz tisztviselők befektetéseit és az orosz bankokat ki kellene rekeszteni az USA pénzügyi rendszeréből. Ezzel ébresztőt fújhatnának, amelyre Putyinnak rettentő szüksége van.

http://www.washingtonpost.com/opinions/mr-putin-might-actually-believe-his-own-ukraine-propaganda/2014/03/04/2e161d98-a3c3-11e3-84d4-e59b1709222c_story.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése