2014. március 6., csütörtök

Putyin elnök képzelgése: Tíz hamis állítás Ukrajnával kapcsolatosan

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma
Sajtószóvivői Iroda

Putyin elnök képzelgése: Tíz hamis állítás Ukrajnával kapcsolatosan

A világ nem látott ilyen orosz képzelgést mióta Dosztojevszkij megírta: „A kettő meg kettő egyenlő öttel egyenlet nincs híján a vonzerőnek”, ahogy Oroszország most hazug állítások hangoztatásával próbálja igazolni törvénytelen cselekményeit Ukrajnában. 
A lentiekben Vlagyimir Putyin elnök tíz állítása következik, amelyekkel az Ukrajna elleni agressziót szeretné igazolni, majd azok a tények, amelyek ezeket az állításokat cáfolják. 

1. Putyin szerint: Az orosz csapatok a Krímben csak az orosz katonai létesítményeket védik. „Polgári védelmi csoportok” és nem orosz katonák foglalták el a Krímben az infrastruktúrát és a katonai létesítményeket.

A tények: Meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy az orosz biztonsági szolgálatok tagjai állnak a Krímben a jól szervezett ukránellenes erők középpontjában. Habár ezek az egységek nem viselnek azonosító jelzéseket, járműveiken orosz katonai rendszámtáblák vannak és a nemzetközi sajtó és az ukrán katonaság kérdéseire nyíltan orosz biztonsági erőként azonosítják magukat. Ezen felül, ezek a személyek olyan fegyverekkel rendelkeznek, amelyek általában nem kerülhetnek civilek kezébe. 

2. Putyin szerint: Az orosz akció megfelel az Ukrajna és az Orosz Föderáció között 1997-ben kötött Barátság Szerződésben leírtaknak.

A tények: Az 1997-es megállapodás szerint Oroszország tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását. Az orosz katonai műveletek Ukrajnában, amelyek révén megszerezték a Krím feletti uralmat, Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának nyílt megsértése.

3. Putyin szerint: Az ellenzék nem tartotta meg a február 21-én Viktor Janukovics elnökkel megkötött megállapodást.

A tények: A február 21-i egyezmény alapján a Rada, azaz a Parlament olyan törvényt fogad el, amely szerint Ukrajna visszatér a 2004-es alkotmányhoz, amely révén az ország alkotmányos rendszerének középpontja a parlament lesz. Az egyezmény alapján Janukovics ezt a törvényt 24 órán belül aláírja és a válság békés úton rendeződik. Janukovics nem tartotta meg az egyezmény rá eső részét. Ehelyett összepakolt és elmenekült, széleskörű korrupcióra utaló bizonyítékokat hagyva maga után.

4. Putyin szerint: Az ukrán kormány illegitim. Ukrajna legitim vezetője jelenleg is Janukovics.

A tények: Március 4-én maga Putyin elnök ismerte el azt a tényt, hogy Janukovicsnak „nincs politikai jövője”. Miután Janukovics elmenekült Ukrajnából, még saját pártja, a Régiók Pártja is ellene fordult, szavazással megerősítették visszahívását az elnöki hivatalból és támogatták az új kormányt. Az ukrán kormányt a demokratikusan megválasztott ukrán parlament 371 szavazattal, több mint 82%-os többséggel választotta meg. Az átmeneti ukrán kormány az emberek kormánya, amely elvezeti az országot a március 25-i demokratikus választásokig, amely során az ukránok meghatározhatják országuk jövőjét.

5. Putyin szerint: Humanitárius válság van, amely miatt százezrek menekülnek Ukrajnából Oroszországba, és kérnek ott menedékjogot.

A tények: Jelenleg egyáltalán nincs bizonyíték a humanitárius válságra. Nincs bizonyíték menedékkérő ukránok Oroszországba irányuló áradatának. A helyszínen lévő nemzetközi szervezetek beszéltek ukrán határőrökkel, akik szintén tagadták ezt az állítást. A határt figyelő független újságírók sem jelentettek tömeges menekülést.

6. Putyin szerint: Az orosz kisebbség veszélyben van.

A tények: Az orosz sajtó és állami televízió kivételével sehol sem hangzott el olyan hiteles tudósítás, amely szerint az orosz kisebbség veszélyben lenne. Az új ukrán kormány elsőbséget adott a békének és megbékélésnek. Olekszandr Turcsinov elnök visszautasította az orosz nyelv használatát regionális szintre korlátozó törvényjavaslat aláírását. Az orosz kisebbség és az orosz anyanyelvűek olyan petíciót írtak alá, amelyben kijelentik, közösségeik nem tapasztaltak fenyegetést. Ezen túl, a kormány megalakulása óta Kijevben ismét nyugalom van. Nincs bűnözési hullám, fosztogatás és leszámolás a politikai ellenfelekkel.

7. Putyin szerint: Az orosz bázisok veszélyben vannak.

A tények: Az orosz katonai bázisok biztonságban voltak és vannak, továbbá az új ukrán kormány kijelentette, hogy minden jelenlegi nemzetközi szerződést tiszteletben tart, így az orosz bázisokkal kapcsolatos egyezményeket is. Jelenleg az ukrán bázisokat fenyegetik az orosz katonai műveletek.

8. Putyin szerint: Tömeges támadások zajlottak le a dél- és delet-Ukrajnai templomok és zsinagógák ellen.

A tények: Az ország vallási vezetői és a nemzetközi vallási szabadsággal foglalkozó szervezetek szerint Ukrajnában nem történtek templomok elleni támadások. Az ukrán egyházak vezetői, köztük az Ukrán Ortodox Egyház moszkvai patriarchája, kifejezte az új politikai vezetés iránti támogatását, nemzeti egységre és a sebek begyógyítására szólított fel. A dél- és kelet-ukrajnai zsidók szerint nem emelkedett az antiszemita cselekmények száma.

9. Putyin szerint: Kijev megpróbálja destabilizálni a Krímet.

A tények: Az átmeneti ukrán kormány visszafogottan és tárgyalásra hajlamosan viselkedett. Az orosz csapatok viszont kivonultak bázisaikról azért, hogy elérjék politikai céljaikat és megszerezzék a Krím infrastruktúráját. Petro Porosenkót, a Krímmel kapcsolatos tárgyalások újonnan kinevezett kormányzati megbízottját nem engedték be a krími parlamentbe.

10. Putyin szerint: Az ukrán parlament a szélsőségesek vagy terroristák befolyása alatt áll.

A tények: A parlament a legfőbb ukrán képviseleti szerv. A legújabb törvényeket nagy többséggel hozták meg, akik között ott voltak a kelet-ukrajnai képviselők is. A szélsőjobboldali, ultranacionalista csoportoknak, amelyek közül néhány részt vett az EuroMajdanon a biztonsági erőkkel való nyílt összecsapásban, nincs parlamenti képviselőjük. Nincs jele annak, hogy az ukrán kormány diszkriminatív elveket szeretne követni, ellenkezőleg, ennek pontosan az ellenkezőjét mondják nyilvánosan.

http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/03/222988.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése